Sfatul șefului ASF pentru cei care cumpără o poliță RCA

Sfatul șefului ASF pentru cei care cumpără o poliță RCA
Publicat: 23/09/2014, 19:32
Actualizat: 06/02/2016, 13:00

Șeful ASF, Mișu Negrițoiu, a punctat că aceia care încheie polițe RCA folosite în beneficiul unui terț trebuie să acorde aceeași atenție calității produsului ca și cum l-ar achiziționa pentru sine.

„Când cumperi un RCA, nu te interesează dacă l-ai cumpărat de la un furnizor de RCA care acoperă despăgubirea, care oferă servicii de calitate. Trebuie să te uiți la aceste lucruri, pentru că tendința RCA este să cumpere produsul cel mai ieftin și greșeala pe care o fac asiguratorii este că vând produse din ce în ce mai ieftine fără să informeze clienții lor că un produs ieftin este și un produs prost, așa cum știm în sfera de consum”, a declarat marți președintele Autorității de Supraveghere Financiară (ASF).

El a punctat că aceia care încheie polițe RCA folosite în beneficiul unui terț trebuie să acorde aceeași atenție calității produsului ca și cum l-ar achiziționa pentru sine.

„Eu cred că are legătură și cu nivelul cultural, de educație și de datorie cetățenească. Trebuie să acordăm aceeași atenție, aceeași grijă când cumpărăm un produs pentru un terț ca și cum l-am cumpăra pentru noi. Când te duci să-ți cumperi o haină, te uiți să fie o haină de calitate, să nu fie murdară”, a spus Negrițoiu.
Șeful ASF consideră că sistemul de asigurări este dezechilibrat, situație care nu poate continua, costurile cu despăgubirile fiind mari, iar primele nu acoperă riscurile și costurile despăgubirilor, astfel încât sunt necesare mai multe venituri pentru acoperirea despăgubirilor, la care toți participanții trebuie să contribuie.

„Încercăm să echilibrăm piața, care înseamnă evident creșterea primei, dar și înseamnă și scăderea costurilor – costurile de intermediere, de promovare, de a organiza conferințe, de lobby – și aunci vom avea în curând finalizat acest set de norme care încearcă să echilibreze piața și să fie fair, dar în primul rând trebuie să protejeze pe termen mediu și lung consumatorul, care este de fapt terțul, aici nu este neapărat cel care cumpără, ci cel care beneficiază de RCA”, a punctat Negrițoiu.

El a explicat că prețul polițelor și al primei îl stabilesc asigurătorii, prin calcule actuariale în funcție de risc, care trebuie să acopere riscul de accidente și daunele. La nivel agregat însă daunele nu sunt acoperite prin primele pe care companiile de asigurări le încasează.
„Pe noi (ASF – n.r.) ne interesează să fie acoperite daunele pentru posesorii de polițe și ele trebuie să fie acoperite la timp, este treaba asigurătorilor. Noi o să le impunem niște indicatori agregați ca ei să-și facă o socoteală individuală pe polițe, costuri și încasări, astfel încât să acopere daunele. Le-am sugerat să scadă costurile, comisioanele, cât să scadă iar nu putem să le spunem. Sunt anumite produse la care ne uităm în piețele din afară, sunt anumite produse care suntem convinși că pot fi distribuite cu costuri mai mici, dar nu putem să mergem individual să le spunem cu cât să scadă”, a adăugat șeful ASF.

Negrițoiu a arătat că-și propune ca piața să ajungă la un echilibru anul viitor, înainte de 1 ianuarie 2016, când piața se va schimba fundamental prin introducerea normelor Solvency II, care reprezintă un alt sistem de monitorizare a riscurilor.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
„Descoperirea care ne face să regândim modul în care a apărut viața pe Pământ”. Ce...
Decizia luată de Lidl, după ce Sânziana Negru și Ștefan Floroaica au aruncat la gunoi...
FOTO. Sorana Cîrstea, apariție incendiară, într-o rochie verde transparentă, care a lăsat la vedere poate...
Andrei Versace a sunat la Ambulanță, înainte să fie găsit mort în casă: "A avut...
Rechinii din largul coastei Braziliei au fost testați pozitiv la cocaină. Experții trag un semnal...
Ipoteză bulversantă lansată în cazul morții lui Andrei Pârvan A fost otrăvit Versace?! 😲
S-a transformat total în câteva luni: acuzată că a luat OZEMPIC pentru a slăbi! Vedeta...
Vremea 23 iulie - 19 august 2024. De joi, temperaturile scad în toată ţara. Val...
Bombă în cazul morții lui Andrei Versace! Cine era cu el în apartament
Uciderea unui urs care a atacat un turist în Italia, oprită de activiști! Animalul poate...
Au peste 40 de ani, dar arată ca la 20. Ele sunt vedetele pentru care...
Cele mai ieftine SUV-uri cu transmisie automată. Care sunt rivalii lui DUSTER?
Oamenii de ştiinţă sunt uimiţi de „oxigenul întunecat” din adâncurile oceanului Pacific
Un telescop de pe orbita Pământului, LOVIT de un obiect cu viteză foarte mare
A explodat BOMBA despre Traian Băsescu! S-a aflat ce a făcut fostul președinte al României
Bianca Drăgușanu a avut dreptate. Bădălău a călcat strâmb de mai multe ori
Imagini din apartamentul în care Andrei Versace a fost găsit fără suflare. Ce se observă...
Bombă în cazul morții lui Andrei Versace
Cât au plătit Tavi Clonda și Gabriela Cristea pentru o cursă de la aeroport la...
Experiența paranormală prin care a trecut Lidia Buble! Artistei nu i-a venit să creadă ce...
BANCUL ZILEI. Costică îl întreabă pe Mitică: –De ce porți verigheta pe mâna cealaltă?
Cromozomi antici de mamut lânos, descoperiți în piele veche de 52.000 de ani